TA STRONA WYKORZYSTUJE PLIKI COOKIE zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki.
Więcej informacji o celu ich wykorzystania i możliwości zmiany ustawień cookie znajdziesz w naszej Polityce prywatności.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu
Święto piernika



W środę (6.01) Pałac Kamieniec zaprasza na I Spotkania Piernikarskie. W programie: jarmark, prelekcje oraz warsztaty dekorowania pierników.


Pałac Kamieniec koło Polanicy to nowe miejsce spotkań pasjonatów na mapie Ziemi Kłodzkiej. Tym razem obiekt zaprasza na święto piernika - ciasta z wielowiekową tradycją. Pierwsze wzmianki o piernikach pochodzą z 1380 roku i mówią o piekarzu Niclosie Czanie, który trudnił się wypiekiem tych korzennych ciastek. Za gród po wsze czasy związany z przysmakiem uznawane jest miasto Toruń. Piernik, pobudzał zmysły - swym smakiem, aromatem oraz artyzmem formy. Był mile widzianym gościem nie tylko na królewskim stole, ale także u mieszczaństwa, które uczyniło z niego eksportową wizytówkę miasta. I Spotkania Piernikarskie rozpoczną się o godz. 13.00 cyklem prelekcji poświęconych historii piernikarstwa na Dolnym Śląsku, które poprowadzą m.in. reprezentanci Muzeum Etnograficznego we Wrocławiu i Regionalnego w Jaworze. W tym samym czasie odbędą się również pokazy czeskich mistrzów piernikarstwa. Następnie o godz. 15.00 rozpocznie się polsko-czeski Jarmark Piernikowy, a o godz. 15.30 warsztaty dekorowania pierników prowadzone przez Agnieszkę Ganowicz-Rolbiecką, która z piernika potrafi wyczarować niemal wszystko. O godz. 18.00 odbędzie się rozstrzygnięcie konkursu na domek z piernika. Zapisy na prelekcje i warsztaty na recepcja@palackamieniec.pl oraz pod nr tel. 74 8692045.


Ewa Chalecka


Czy wiesz że...
Odległe od Kamieńca o kilka kilometrów Bardo, blisko 550 lat temu słynęło nie tylko w regionie, ale i na całym świecie z najsmaczniejszych pierników. Wypiekano je według specjalnych i absolutnie unikatowych receptur. Pierwsze pierniki wypiekane były już w 1464 r., a niektóre rodziny przekazywały sobie zasady i zwyczaje stosowane podczas produkcji smacznych ciastek. W mieście obchodzone było nawet święto piernika. Pierniki wyrabiane były w specjalnie tworzonych, drewnianych i misternie rzeźbionych foremkach.W Bardzie funkcjonowały sklepy z piernikami i kawiarnie, w których serwowane były różnego rodzaju wersje ciastek oraz specjalnie sprowadzane herbaty, kawy i wina. Na poczatku XX w. działał nawet mobilny punkt sprzedaży pierników. Okres II wojny światowej spowodował zanik tego smacznego procederu, aż do teraz. Dwóm badaczom historii Ziemi Ząbkowickiej udało się odnaleźć w Niemczech dziewięćdziesięcioletnią córkę ostatniego cukiernika z Barda, która przekazała pilnie strzeżoną, rodzinną recepturę na pierniki. Dzięki temu tradycja wypieku pierników powróci do Barda.




Podziel się tym co czytasz:

Blip Flaker Twitter Facebook Nasza klasa


< Powrót do listy artykułów

24 czerwca 2021
Imieniny obchodzą:
Jan, Danuta, Janina

Dzisiejsze wydarzenia

Brak informacji

Punkt informacji
Panorama Ziemi Kłodzkiej